Село Орехово



Преди ремонта

След ремонта

През 1973-74 год. отношенията ни с Магда се задълбочиха. Представих я на родителите си, те я приеха с радост. Един уикенд тя предложи да ни покаже къщата на баба й Магда в с. Орехово, Родопите. Беше пролетта на 74-та, 2-3 месеца, след като баща ми купи москвича. Тръгнахме четиримата една събота (или неделя) и след Хвойна вдясно установихме, че асфалтът свършва. Баща ми се стресна, защото Венка-Лю беше само на 4 месеца и я пазеше като зениците на очите си. Но Магда каза, че е близо и решихме да продължим. Това "близо" ни отне около час и половина (всъщност е 7 км.) и баща ми побесня. Разбира се, не го показа, но не ни беше до разглеждане на къщата, още повече, че беше заключена и бяхме забравили да вземем ключ. Нямам спомен какво е било първото ми впечатление отвън.

След 2-3 години асфалтираха пътя и, вече семейни, започнахме да се качваме редовно. Баща ми и майка ми бяха туристи, къмпингари и през лятото на 77-ма разпънахме голямата немска палатка на една поляна край пътя Орехово - х. Персенк. Саня беше на 8-9 месеца, оставихме я при тях и аз, млад шофьор, с москвича им карах провизии. Пътят до Персенк беше "запечатка", само за москвичи, с много остри завои и шофирах със страшен кеф.

Така, продължихме да се качваме в Орехово, бабите и дядовците гледаха внучетата по 2-3 месеца всяко лято. Дойде време да мислим за ремонти. Първо се захванахме с дупката на терасата. Съборихме остатъците от старата бетонна плоча, вуйчо Филип извика майстор, който направи кофраж и отляхме нова плоча. Не я подпряхме с колона по средата, защото вуйчо смяташе долу да стане гараж. Което така и не се случи.

До втората половина на 70-те долният етаж на къщата беше селски магазин. Когато държавата ни го върна, имаше нужда от основен ремонт. Сложихме ново дюшеме и го разделихме на две хубави големи стаи.

След смъртта на вуйчо Филип съпругата му реши, че повече няма да ползва къщата и през 2007-ма год. продаде дяла си 1/2 на майка Ваня.

И започнаха големите ремонти. Първо през 2011 год. сменихме покрива, който беше от тикли, течеше, а нямаше майстори за такава поправка.

През 2014-та майстор Сейхан от Долни Воден боядиса къщата отвън.

През 2016-та есента сменихме ВиК и Ел инсталациите долу и цементирахме пода.

През 2017-та сменихме инсталациите на 2-рия етаж.

През 2018-та сменихме дограмата, Сейхан направи нова дървена стълба към 2-рия етаж, обзаведохме новите баня и тоалетна, сменихме дюшемето на 2-рия етаж, довършихме стаите, Сейхан направи чудесен навес на двора, оджак и чешма.

През 2019-та с Магда сглобихме библиотека в долната стая и я напълнихме с ценни книги.

През 2022-ра изградихме подпорна стена горе при пътя и отляхме колона под плочата, за по-голяма здравина.

Снимки от тези ремонти можете да видите ТУК